Майсторски клас на Милчо Левиев и Вики Алмазиду

Вики Алмазиду

 

 

 

Вики Алмазиду е участвала в турнета със световно известни музиканти като, Peter Erskine, Glenn Ferris, Airto Moreira, Marc Halbheer, както и съвместен концерт с Billy Cobham в Солун през 2003 г. През годините в рамките Лятна музикална академия, НБУ работи с Chiko Freeman, Aaron Goldberg, David Marey, Fransicko Mella, Craig Bailey.

Музикални албуми, издадени в последните години:
“JAZZ NA HRADĚ”- Live- 2009
“THE SONG OF THE CLOWN”, Vladigerov – Leviev 2010
"NINA" - live in Studio – Vicky Almazidou & Milcho Leviev- 2015
"Sun" -"Verginia Records", 2002
"Quiet love" - "Ethnic art", 2004

 

Хронология на концерти и изяви:

 

Вики Амазиду води Майсторски класове в НБУ всяка година от 2006 г. до сега.

 

2015
Концерти прооция на албумите "Nina" и "Quiet march" с Милчо Левиев

 

2014
август -Запис на албума "Nina"
октомври - Представяне на албума "The song of the Clown", Владигеров - Левиев, вокал Вики Алмазиду


2012
15 октомври камерен оркестър в Солун, диригент Милчо Левиев - концерт-трибют на Гершуин, Елингтън и Коул Портър, - солист Вики Алмазиду


2008
23 август, Широка лъка
Лятна Арт Академия "Огънят на Орфей" Уъркшоп, концерт с Милчо Левиев и Валери Костов
16 юли Пловдив клуб "Занзибар"с Милчо Левиев и Венци Благоев – тромпет
15 юли Джаз импровизации, уъркшоп,–
Концерт с Милчо Левиев и Гиоргос Контрафурис – Гърция
30 Юни, Стара Загора
XLI Фестивал на оперното и балетно изкуство, Стара Загора, България
Концерт с Милчо Левиев (пиано) , Йотис Киротцоглу - електрически бас, Гърция

 

2007
Концерт на етно - фестивала JULYJAZZ – Смолян, с Милчо Левиев (пиано), Еко, Стоян Янкулов, Мишо Йосифов.
Концерт на JAZZFEST – Банско, с Милчо Левиев (пиано), Димитър Шанов .
Концерт на JAZZFEST – Ниш, Сърбия, с Милчо Левиев (пиано), Димитър Семов, Димитър Шанов, Венци Благоев.


Турне с Милчо Левиев (пиано), организирано от фондация “Радой Ралин”: Благоевград, София, Стара Загора.
Благотворителен концерт в гр. Елена съвместно с Милчо Левиев. Набраните средства ще бъдат предоставени за построяване на Параклис на Св. Петка в гр. Елена.
Трибют-концерт за Дюк Елингтън и Коул Портър с участието на камерния оркестър на Classic FM радио и Милчо Левиев на Четвъртия международен фестивал “София джаз пик”.


Участие на Четвъртия международен фестивал “София джаз пик”, както и концерт в Американското посолство в София с Питър Ърскин, Йотис Киорцоглу, Милчо Левиев и Вики Алмазиду квартет.

 


Вики Алмазиду е родена в България. Завършва пеене в Държавната музикална академия в София. От 1987 година живее и работи в Гърция. Създава първия клас по джаз пеене към "Съвременна консерватория" – Солун. Нейната школа на преподаване я прави популярна в цяла Гърция, като помага на много нейни студенти да се реализират на световните сцени. Двама от най-добрите й ученици се обучават със стипендии в колежа Бъркли – Бостън. Паралелно с педагогическата работа Вики Алмазиду участва в редица фестивали и пее в най- авторитетните джаз клубове в Гърция и България.

 

През 1995 година създава джаз квартета "Jazzoo", с който в продължение на пет години има концертни изяви, а от 2000 година се изявява с формацията "TRS" (Thessaloniki Rhyhm Section ). Работи със световни имена от гръцката джаз школа като Григори Симадопулос, Никос Салонитис, Никос Псофогеоргос, Олег Чали, Христос Герменаглу, Костас Магинас. Тя работи с виртуозния пианист и композитор Георгиос Контрафурис.

 

През последните години Вики Алмазиду гастролира в най-големите български джаз фестивали - в Банско, Аполония в Созопол и Банкя - с групата "Lydian Riff". От 2002 година работи с Милчо Левиев, като участват в десетки концерти у нас и в чужбина. Голям интерес предизвикват изпълненията им в рамките на арт празниците "Димитрия 2002" – Солун, концерта им в зала "България" в рамките на София мюзик джем. През същата година излиза албума й "Сън". Музиката в диска е уникална смесица от авторски композиции на автентични гръцки и български народни мелодии, разработени в съвременни джаз пиеси и песни. Музикалната критика определи албума като едно от музикалните събитията на 2002 година.

 

Вики Алмазиду има записани четири програми в рубриката Джаз Тайм на БНТ с Милчо Левиев, Георгиус Контрафурис, Ангел Заберски-младши и Веско Койчев. В края на същата годината БНТ заснема и излъчва многократно филма портрет за нея "Създадена за мечти". През 2004 година в резултат на двегодишното творческо сътрудничество с Милчо Левиев излиза съвместният им албум "Quiet Love". Дискът включва единадесет авторски песни и композиции на Милчо Левиев, а в записите участва цветът на българския джаз. Премиерата на албума се състоя в София в дните на София джаз пик 2004, а след това и в Солун.