Майсторски клас на Милчо Левиев и Вики Алмазиду

Велислав Стоянов

 

 

ВЕЛИСЛАВ СТОЯНОВ, тромбон

 

Брас, Ритмус и Вокали - Ансамбъл и Импровизации във всички стилове

 

Брас Модул
Разсвирване и Подготовка
Видове звук и артикулация според избрания стил
Сработване на брас ансамбъл
Сработване на брас ансамбъл с ритмус
Подход към импровизация в различните основни стилове (Традишънъл, суинг, фънк, боса нова, салса, рок, модално свирене и т.н.)
Техники, практически упражнения и поддръжка при развиване на професионална кариера в различни стилове, с повече от един инструмент и мундщук. 

 

Велислав Стоянов е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и след това на инструменталния факултет на НМА „Панчо Владигеров”, специалност цугтромбон. Успешно защитава магистърската си теза „Техники в тромбоновото музициране, практически упражнения и поддръжка при развиване на професионална кариера в различни стилове, с повече от един инструмент и повече от един мундщук”. В момента започва работа по докторската си степен и продължава разработването на този труд.
Велислав Стоянов е свирил с групите Инфинити, Уикеда, Каффе, а днес продължава да е част от музикалните формации Брас Асоциация КОМБО, Брас Асоциация Биг Бенд, Михаил Йосифов секстет, RomaNeno Project, BrazzViliDJ и Tumbaito, на които заедно с Михаил Йосифов е създател.
Внук на големия български композитор Йосиф Цанков, Велислав е един от най-търсените музиканти, както за концерти, така и за студийни записи.
Освен със съвместната си работа с най-добрите български музиканти, тромбонистът е имал съвместни участия и с имена от световната музикална сцена като Dephazz, Mezzoforte, Дейв Уекъл, Джими Бош, Ерман Оливера, Макс Моя, Петер Херболцхаймер, Пуджи Бел, Франки Моралес, Чарлс Мак, Джигс Уигам.
В продължение на 11 години свири на тромбон в оркестъра на Националната опера и балет. След това 3 години е тромбонист в Симфоничния оркестър на БНР.
През 2008 година, заедно с тромпетиста Михаил Йосифов, създава идейното обединение на духови музиканти Брас Асоциация, което в последните години активно работи за популяризиране и възраждане на духовата музика в България, и е пример и подкрепа за много млади български духови музиканти.
Велислав Стоянов е музикален директор на първия фестивал в България, посветен на красотата и богатството на духовата музика BraZZobraZZie, чието първо издание се проведе от 10-12 февруари 2012 година, и до момента има реализирани 8 издания.
Ръководител на образователния проект на Брас Асоциация “В час с Бразз” за популяризиране на духовата музика сред децата, в рамките на който музиканти от Брас Асоциация изнасяха открити музикални уроци пред деца от начален и основен образователен курс в редица столични училища. Преподавал е камерна музика в НМУ „Любомир Пипков”. Заедно с Михаил Йосифов са ръководители на биг бенда на НМУ „Любомир Пипков”. От създаването на Брас Асоциация ръководи прилежащите и духов оркестър, и биг бенд. Организатор и лектор в редица майсторски класове и школи. От дълги години работи индивидуално с ученици.
От октомври 2017, Вили Стоянов е главен художествен ръководител и диригент на Младежки духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев”, към Народно читалище „Отец Паисий – 1983”, град Велинград. От началото на годината е член на състава на Mr. Brass, единствения по рода си октет съставен изцяло от медни духови инструменти, който изпълнява специално написани за него произведения на съвременни български композитори като Румен Бояджиев-син, Владимир Джамбазов и Георги Стрезов.
През април 2011 година Велислав Стоянов сформира музикалната формация BrazzViliDJ – съвременен и модерен градски духов оркестър, който възражда традицията на градския духов оркестър по един нов, актуален, атрактивен и достъпен начин. През зимата на 2014 година BrazzViliDJ представи своя първи студиен албум “Blow Your Brainzz Out”, който включваше авторски композиции на Велислав Стоянов, Ангел Заберски, Димитър Льолев и Михаил Йосифов.

 

Brazz ViliDJ https:https://www.youtube.com/watch?v=Otc34-xHDak


Mihail Yosiffov Sextet: https://www.youtube.com/watch?v=W7matchIM7U


Big Band Brass Association & Jiggs Wihgham: https://www.youtube.com/watch?v=tAYr7Dtw0SQ&index=4&list=PLl164ACM4tZsm58AxUsAjMOuK0X30gOg0