Лятна музикална академия 2017

Арън Голдбърг

 

Арън Голдбърг - пиано (САЩ)

„Джазът - езикът на импровизацията“

Гала концерт 21 септември 2017, 21:00 ч., Sofia Live Club на най-добре представилите се участници в Академията, със специалното участие на преподавателите. Прослушването на всички инструменталисти и певци, джаз и класически музиканти, без възрастови ограничения ще бъде на 10 септември 2017, Аула, Нов български университет или чрез материали, изпратени по интернет.

Инструменталистите е необходимо кандидатите да подготвят 3 пиеси (джаз/поп стандарти, класически или авторски композиции) в бързо, умерено и бавно темпо за прослушването.

 

Арън Голдбърг започва своето артистично пътуване като тийнейджър, когато се влюбва в джаза. С вдъхновението си от страстта към импровизацията и прочувствения трепет на музиката, той придобива безценен опит като музикант и оркестрант докато учи в колежа и продължава да усъвършенства уменията си, и вижданията си през годините последвали този период. Сега той се откроява като лидер със своите собствени перспективи за една от най-уважаваните формации: клавирно трио.
Голдбърг израства в района на Бостън, учи една година в Новото училище за джаз и модерна музика в Ню Йорк, връща се в Бостън, за да защити степен по физиология и психология в Харвард Колидж и през 1996 г. завършва с отличие. През годините той създава отдавнашни и дълготрайни музикални приятелства със забележителни съвременници като Джошуа Редмен, Кърт Розенвинкел, Гилермо клайн, Омер Авитал и Марк Търнър. На 18 годишна възраст получава покана за програма „Джаз ахед" на вокалната икона Бети Картър за млади музиканти, като Картър го избира за неин пианист малко преди смъртта си. Други джаз светила на много поколения, които в последствие се възползват от услугите на Голдбърг са Ал Фостър, Фреди Хабърд, Том Харнъл, Никалъс Пейтън и Уинтън Марсалис.

През последните две десетилетия Голдбърг продължи ангажиментите си и ценното си сътрудничество с тези и други лидери на групи, но същевременно сърцето му беше отдадено на собственото му музикално трио. В началото на 90-те, Голдбърг продължи развитието си в пълно съответствие с джаз принципите, включително страстта към суинга, мелъди и груув , като следваше и своето страстно и винаги увеличаващо се влечение към други музикални култури. Неговите виждания се проявяват на серия от дискове, които той записва през последните 17 години със звездната ритъм секция на басиста Рубен Роджър и барабаниста Ерик Харланд. Най-новото начинание на групата, The Now, включва музика от Бразилия и Хаити, както и оригинални композиции и класика от Чарли Паркър и Уърн Марш.